Valikko Sulje

Vocal Painting

Vocal Painting on musiikillinen viittomakieli, jonka avulla kuoronjohtaja ja laulajat voivat kommunikoida keskenään ja improvisoida ja sovittaa musiikkia hetkessä. 

Vocal Painting (VOPA) on kuoroimprovisaatiota varten suunniteltu viittomakieli, jonka Jim Daus Hjernøe on kehitellyt Soundpainting-järjestelmän (Walter Thompson, US) pohjalta. Hjernøe työskentelee rytmimusiikin kuoronjohdon professorina Royal Academy of Musicissa Tanskan Aalborgissa, jossa myös Kipinöiden kuoronjohtaja Kaisa Halmemies on päässyt hänen oppiinsa.

VOPAssa kuoronjohtaja ja laulajat kommunikoivat keskenään käyttämällä erilaisia viittomia ja voivat näin säveltää ja sovittaa uutta musiikkia livenä. Viittomilla kuoronjohtaja voi myös tuoda uusia vivahteita perusohjelmiston kappaleisiin. Erilaisia viittomia on tällä hetkellä noin 75, ja uusia on kehitteillä, joten metodia voi hyödyntää todella monipuolisesti.

VOPA on osa Hjernøen The Intelligent Choir (TIC) -filosofiaa, jossa kuoronjohtajille annetaan työkaluja osallistaa laulajia ja antaa heille vastuuta musiikinluomisprosessissa. Luovuus, vuorovaikutus ja yhteinen vastuu tekemisestä ovat VOPAn peruselementtejä.

Lisätietoa Vocal Paintingistä:

The Vocal Painting Documentary

The Intelligent Choir